Dubai / Bezienswaardigheden / Praktische tips

Praktische tips Dubai

Kleding, klimaat, visum en andere belangrijke tips Dubai

tips dubai

Een overzicht van tien belangrijke praktische zaken die handig zijn om te weten voor het bezoeken van Dubai zoals kledingvoorschriften, visa, stopcontacten, tijdsverschil, beste reistijd en regels voor toeristen.

1. Beste reistijd: Weer & klimaat Dubai

In Dubai heerst een woestijnklimaat waardoor het nooit koud zal zijn in Dubai en er zeer weinig regen valt in het woestijngebied. In de periode juni t/m september ligt de temperatuur geregeld boven de 40 graden; door de hoge temperaturen is dit een minder aantrekkelijke periode om op vakantie naar Dubai te gaan, hoewel het u aan airconditioning niet zal ontbreken in dit land. Juist rond onze winterperiode is Dubai het populairst, aangezien er dan gemiddeld nog steeds 8 zonuren per dag zijn en de zeetemperatuur ook niet onder de 21 graden komt. Hou er wel rekening mee dat voor een strandvakantie de maand januari en de iets nattere maand februari fris kunnen zijn met temperaturen van rond de 20 graden (juist wel weer ideaal voor een stedentrip). Hierdoor blijven eigenlijk de maanden oktober t/m half december en maart t/m half mei over als de perfecte vakantiemaanden voor een strandvakantie in Dubai.

weer Dubai

Verder wil ik u waarschuwen voor de sterke zonkracht, zelfs in de wintermaanden. Op zonnige dagen is insmeren met een hoge factor een must. Daarnaast is in het in het warme en droge woestijnklimaat belangrijk voldoende water te drinken

2. Kledingvoorschriften Dubai

Dubai is een enorme mix van culturen en geloven geworden, maar u dient zich wel gepast te kleden in dit tolerante Islamitische land om te voorkomen dat u op openbare plaatsen geweigerd zult worden. Vrouwelijke toeristen zijn in Dubai niet verplicht om een hoofddoek te dragen. De kledingvoorschriften Dubai in een paar handvaten:

  • Algemeen geldt dat te korte, doorzichtige, te strakke of te sexy kleding als aanstootgevend wordt gezien en op openbare plaatsen de schouders bedekt moeten zijn.
  • Zwemkleding is alleen toegestaan op het strand of bij het zwembad. Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings. Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken.
  • Zorg dat onderkleding zoals een bh of string niet zichtbaar is.
  • In winkelcentra: schouders en bovenarmen bedekt, niet té korte rokjes en té korte broeken (tot je knieën)
  • In moskeeën en openbare gebouwen: schouders en knieën bedekt. Vrouwen dienen in de moskee een hoofddoek te dragen.
  • Nette restaurants: geen sportschoenen, sandalen of slippers, geen korte broek voor mannen en verder alle hiervoor genoemde regels.

3. Visum Dubai

Met een Nederlands of Belgisch paspoort heb je géén visum vooraf nodig om Dubai of een van de andere Verenigde Arabische Emiraten zoals Abu Dhabi te bezoeken. Bij aankomst op de luchthaven krijgt u een gratis ‘visa on arrival’ in uw paspoort, waarmee u 30 dagen in de Verenigde Arabische Emiraten mag verblijven. Let wel op dat uw paspoort nog zeker 6 maanden geldig moet zijn.

visum DubaiHet visa on arrival bij aankomst op het vliegveld
tips DubaiDirhams, de munteenheid in Dubai

4. Munteenheid: de Dirham

In Dubai betaal je net als in de andere Verenigde Arabische Emiraten zoals Abu Dhabi met de munteenheid Dirham, afgekort AED. 1 AED kan weer opgedeeld worden in 100 fils. De koers schommelt geregeld maar 1 Dirham is ongeveer 0,25 euro waard. Op veel plekken in Dubai kunt u eenvoudig geld opnemen met uw Maestro pas of creditcard. Verder kunt u in steeds meer winkels gewoon met uw pinpas betalen (sommige banken rekenen een toeslag). Bij aankomst op de luchthaven kunt u op zoek naar een pinautomaat (ATM) of u kunt uw euro’s omwisselen bij een van de geldwisselkantoren.

5. Ramadan

Aangezien Dubai een Islamitisch land is wordt hier ook de Ramadan gevierd. De data van deze vastenperiode verschillen elk jaar vanwege de stand van de maan (de Ramadan start in 2024 rond 10 maart). Gedurende deze periode wordt er o.a. tijdens zonsopkomst en zonsondergang niet gegeten of gedronken of op andere manieren gezondigd. Tijdens deze periode van saamhorigheid zullen de moskeeën extra druk bezocht zijn en de vastenperiode wordt afgesloten met het Suikerfeest (Eid al-Fitr).

Welke gevolgen heeft de Ramadan voor u als toerist?

  • Veel restaurants en bars zijn gesloten tijdens deze periode of eetgedeeltes zijn afgeschermd voor het zicht van passerende moslims. Iets na zonsondergang gaan restaurants pas weer open en winkelcentra blijven langer open. U kunt overdag wel terecht in supermarkten en zo zijn diverse restaurants in winkelcentra gewoon open. Het kan voorkomen dat u in uw hotel op uw kamer zult moeten eten.
  • Hoewel het volgens de wet verboden is overdag te eten, drinken en roken, mag u dit als toerist wel gewoon doen. Er wordt echter wel van u verwacht om dit niet in het openbaar te doen of in het bijzijn van moslims.

6. Toegangstickets

Vraagt u zich af voor welke toeristische bezienswaardigheden en tours het echt noodzakelijk is vooraf tickets aan te schaffen? Wanneer u één van onderstaande hoogtepunten wilt gaan bezoeken is het sterk aanbevolen vooraf deze tickets te boeken:

  • Burj Khalifa: Tijdstippen rond zonsondergang en zonsopgang zijn enorm geliefd om dit hoogste gebouw te bezoeken. Tijdens het hoogseizoen noodzakelijk zeer tijdig tickets te boeken. Op andere tijdstippen is er vaak op de dag zelf nog maar beperkt ruimte, dus ook hiervoor is het aanbevolen vooraf uw tijdslot te boeken (tickets reserveren)
  • Museum of the Future: Het nieuwe Museum van de Toekomst geeft een blik hoe de wereld er over 50 jaar uitziet. Sinds de openings is het extreem populair en het is noodzakelijk minimaal een maand vooraf uw tickets te boeken (tickets reserveren).
  • Burj Al Arab: Het meest luxe hotel ter wereld is niet vrij te bezoeken zonder hotelovernachting of restaurantreservering. Wilt u het hotel toch bezoeken? Dan is het noodzakelijk vooraf deze rondleiding te boeken.

7. Alcoholregels in Dubai

Het openbaar nuttigen van alcohol is verboden in Dubai en kan leiden tot een celstraf, zeker wanneer u deelneemt aan het verkeer. Het is in Dubai wel gewoon toegestaan om alcohol te schenken in hotels, restaurants en bars, waardoor de meeste toeristische plekken dit gewoon verkopen. Hou echter wel rekening met hogere prijzen voor een alcoholische consumptie. Verder is alcohol niet vrij te koop in supermarkten. Via een omslachtige manier kun je alleen bij de keten ‘African + Eastern’ een vergunning aanvragen, waarmee sinds kort ook toeristen alcohol mogen kopen. De makkelijkste manier om aan alcohol te komen is echter bij aankomst op het vliegveld in de Duty Free shops (let op, u mag maximaal 4 liter drank meenemen). Verder zal tijdens de Ramadan op veel minder plekken alcohol geschonken worden.

8. Stroom en stopcontacten

stopcontact DubaiDe netspanning in Dubai is wel gewoon 220 V, maar voor het gebruik van de meeste stopcontacten in Dubai heb je een verloop, - of wereldstekker nodig. Misschien verwarrend, maar in Dubai kunt u drie soorten stekkers aantreffen:

  • De meeste stopcontacten in Dubai zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten: Hiervoor is een verloopstekker type G nodig of een wereldstekker (zie foto rechts).
  • Stopcontacten met twee ronde gaten: Hiervoor is géén verloopstekker nodig
  • Stopcontacten met drie ronde gaten: Hiervoor is een verloopstekker type D nodig of een wereldstekker.

9. Kraanwater

Kraanwater in Dubai is veilig om te drinken. Echter vanwege de smaak aan het leidingwater kiezen de meeste toeristen voor water uit flessen. Let op dat u vanwege het warme weer minstens twee liter per dag drinkt om uitdroging te voorkomen.

10. Tijdsverschil Dubai

Tijdens onze wintertijd is er 3 uur tijdsverschil met Dubai (het is 3 uur later in Dubai) en tijdens de zomertijd is het 2 uur later in Dubai.

Dubai Lokale tijd in Amsterdam

11. Vaccinaties

Vaccinaties voor Dubai zijn niet verplicht. Ongeacht de verblijfsduur worden wel DTP en Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan 3 maanden zijn hepatitis B en rabiës aanbevolen. Malaria komt niet voor in Dubai. Meer info over vaccinaties.

Dubai tips
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.84%) 11 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische vakantie in Dubai gehad door de goede tips over de activiteiten, bezienswaardigheden bezoeken en wat te doen in Dubai."